You’ve got mail

Store deler av min kommunikasjon med Fru Grå går faktisk via e-post. Vi fant tidlig ut at det ble vannskelig å ha en flyt i terapien når jeg til stadighet ikke husket ting som ble sagt og gjort på hennes kontor. Og det at jeg ikke husker, bidrar i stor grad til mer usikkerhet og enda mer unngåelsesatferd. Noen timer husker jeg mer enn andre, derfor vil behovet for skriftelig oppsummering variere. Grå oppmuntrer meg til å skrive epost fordi hun mener det er viktig for å forstå det som skjer. Og hun har som vanlig helt rett, for takket være eposter, åpner mulighetene for refleksjon. Fru Grå er en klok dame og i siste epost fra henne før sommerferien skrev hun noe som jeg syntes var ekstra klokt og ikke minst svært nyttig:

Når en strever så og ønsker hardt å få til noe, og det ikke går som en ønsker, da kommer automatisk både skuffelse og sinne mot seg sjøl. Og en blir værende i den endeløse sirkelen med sjølanklager, så  miste motet og trua på seg sjøl at noe vil endre seg til det bedre – alt bare øker på. Og her kommer inn nok en utfordring – å kunne bremse anklagene og skuffelsen. Istedet for å si til seg sjøl, “jeg klarte ikke” og bli overøst av mismot –  heller kunne lure fram en nysgjerrighet som  sier “hva skjer med meg? Hvordan henger dette sammen? kjenner jeg dette igjen? osv” Fordi da er en i gang med å reflektere, dvs aktivt bruke hjernebarken (cortex, ytterste delen av hjernen). Når du setter i gang action i hjernebarken, så vil du samtidg bremse det som foregår i indre hjernedelen, der hvor automatiske følelsereaksjoner og kroppslige reaksjoner som bl a å flukt/forsvar, har sitt utspring. 
Øvelse gjør mester. Og du øver. Det vet jeg at du gjør. F eks., når du var i “Barteskogen” sist time, spurte du Adam om rommene, det er å gjøre noe nytt. Neste gang, kasnkje du forteller han om dem, f eks., og gradvis vil det åpne seg noen kanaler mellom rommene. Og det tar tid, det er helt sikkert, og dette er det vanskeligste å endre på! Andre strever med dette slik du gjør. 
Og med dette klarte Grå nok en gang å gi meg oversikten tilbake slik at jeg kan fortsette å øve, leve og mestre min hverdag i det virkelige virkelige. For meg er det nemlig veldig viktig å forstå situasjonen min. Grå mener det ofte blir veldig teknisk og teoretisk, men for min del er det så nyttig å vite nøyaktig det for å kunne ha noe grunnleggende å springe utifra. Teoridelen blir som en blomsterkasse med jord, da blir det enklere for meg å så de frøene jeg ønsker og har muligheten til for å kunne blomstre opp og leve som den jeg er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s