Toleransevindu

Jeg vet at flere av dere som følger meg, godt vet hva jeg skal skrive om når dere leser overskriften. Det er en stund siden jeg første gang hørte ordet «Toleransevindu». Det var så klart ingen andre enn Fru Grå som gjorde meg oppmerksom på det og vi bruker det mye mot et indre samarbeid. Nettopp fordi det å holde seg til stede er avgjørende for å kunne få det til.

I boken til Steele, Boon og Van Der Hart har de stor fokus på dette med å holde seg «her og nå» og det er nøyaktig det som er fokus hos Fru Grå også. Det er ingen tvil om at det å møte hos Fru Grå i seg selv, trigger fram ting som gjør det vannskelig for meg å være tilstede mentalt. Så derfor trengs en stor dose med øving, ved å hele tiden forsøke å holde seg på vippepunktet mellom «det virkelige virkelige» og «det virkelige den gang». Dette gjør vi ved hjelp av en skala fra 0-10. Der 0 betyr Lav aktivering (feks de gangene jeg blir dratt inn i Barteskogen og tilsynelatende er borte. Følelsesløs og hukommelse kobles ut) og hvor 10 betyr høy aktivering (Angrep, flukt, noe som gjør det «nødvendig» handle på den måten fordi jeg husker mye).

Toleransevindu
Toleransevindu

Poenget er å holde seg innafor den innrammede delen på skalaen. Innafor der er jeg nødt til å være, for å leve i «her og nå». Og for å kunne bearbeide traumeminner, er det viktig å kunne huske dem i dette vinduet (noe jeg stort sett ikke gjør). De aller fleste minner ligger på utsiden og kunsten er å kunne hente dem, samtidig som at jeg klarer å holde meg inne i kvadraten!

Fru Grå er den som trykker på knapper for å kartlegge hvor mye som skal til før jeg beveger meg ut av vinduet. Fram til nå er det svært lite som skal til. Det føles veldig ukontrollert, men all teori sier det motsatte. Det er fragmenterte deler i meg som styrer og det er nettopp fordi de er så oppstykka, at det ikke føles som at det er jeg som står bak.

IMAG1032

Her har jeg tegnet opp slik hverdagen min stort sett er. Jeg lever i «det virkelige virkelige» her og nå. Tilsynelatende som alle andre fordi jeg har fortrengt, stengt ute store deler av livet mitt som hører til «det virkelige den gang». Med en gang noe i tilværelsen min minner meg på ting som var, kobles det inn et forsvar for å beskytte meg, her og nå, mot minner som en gang har vært nødvendig å forsvare seg imot. «Triggere» kalles det. Og når de kommer kobles forsvaret inn, bryter igjennom muren jeg i «her og nå» har satt opp og forstyrrer meg i det virkelige virkelige. Og fordi disse mekanismene er koblet til traumeminner, henger det ikke på greip det de står opp imot.

Dette ble en svært kort forklaring på et gankse stort tema.. 🙂

Jeg fant tilfeldigvis en fagartikkel om toleransevindu i sykepleien. Trykk på linken for å laste den ned i pdf format: Toleransevindu

18 kommentarer om “Toleransevindu

 1. Uff, nå ble jeg så usikker på om jeg skulle dele tankene min eller ikke. Vi har jo alle det som fungerer for oss, og jeg vil jo ikke forstyrre ditt system, liksom :S

  Men for meg er i alle fall dissosiasjon aktivering forbi det å slåss. Så om slåss er skala 8, er dissosiasjon 10. Før jeg «gir opp» og dissosierer vil jeg i alle fall ha prøvd å komme meg unna (mao har jeg et større handlingsrom enn når jeg tidligere gikk rett i dissosiasjonen), på et eller annet vis. Jeg har også fått en del erfaringer som tilsier at jeg faktisk /kan/ komme meg unna, som selvfølgelig også har hjulpet mye, for da har jeg liksom litt kontroll likevel og kan trene på triggere og samtidig føle meg trygg (som jo er hele poenget).

  Men hadde aldri i verden klart det uten kostholdet, skulle egentlig ønske helsevesenet hadde litt mer peiling på det der 🙂

  • Nei, aldri vær redd for å dele.. Det er helt greit å ha ulike syn og erfaringer 😊 Det jeg forbinder med «sloss» og «angrep» på denne skalaen er et automatisk «ikke viljestyrt» forsvar som griper inn utløst av triggere.. Alle har ulike toleransevindu tenker jeg og mitt varierer også i størrelse.. Noen ganger tåler jeg mindre enn andre dager og da vil mitt vindu ha mindre rom.. Hele poenget er å kunne klare å omgås vonde traume ting, samtidig som jeg er klar over det selv, sant?

   Altså, det er svært lite hensiktsmessig for meg å «ta turen» til Barteskogen mens jeg sitter hos Fru Grå.. Jeg vil da huske alt fra Barteskogen, men ingenting av det som har skjedd på kontoret til Grå.. Det er stort sett den retningen jeg tar… Under 5 på skalaen.. 😊

   Helsevesenet burde få mer peiling på traumer generelt… Og du har masse kunnskap om kosthold tillegg… Veldig interessant og noe jeg gjerne vil ta med videre i min utdanning 😊

   • Nettopp 🙂 Morsomt når du nevner ikke viljestyrt, for den autonome delen av nervesystemet er ofte overaktivert hos oss med traumer. «Hyperaktivering» som også er (medvirkende) årsak til at mange av oss kan utvikle diverse allergier og andre sensitiviteter (som å mislike enkelte lyder/støy. Selv har jeg i perioder dissosiert ved å gå ved siden av en motorvei i rushtrafikken liksom… skulle ikke mye til da. Skrudde meg helt av om det var for mye stimuli i miljøet). Og videre er vi i større grad i risikosonen for autoimmune sykdommer, overvekt og hjerte/karlidelser. Det er så helt fantastisk hvordan hele kroppen henger sammen…

    Nei, dissosiasjon er ikke hensiktsmessig når man er trygg – men vi føler oss jo «angrepet» når vi blir trigget på et vis? Så må man holde seg «her og nå» som du sier.

    Ja, du sier noe der. En gang var jo hele psykiatrien basert nærmest på traumer i barndommen, så skulle det vekk og på jakten på årsaker mistet de mennesket av synet. Nå syns jeg det begynner å bli *litt* mer forståelse for at traumer påvirker kroppen på flere plan, i alle fall i forskningen. Flott med helsearbeidere med egen erfaring på området 🙂

 2. Vi jobber med det samme på traume 1 på Modum, vi bruker også boka 🙂 jeg synes du forklarer det bra 😀
  Godt at du har fru grå, hun virker veldig flink 🙂

  Klemmer ❤️

   • Ja det er jeg 🙂 har vært her i 7 uker nå, tiden har gått utrolig fort… Det går bra med meg, men det er virkelig mye følelser i sving i løpet av ukene.

    Håper alt er bra med deg ❤️

   • Ja, det vil jeg tro! Høres samtidig veldig spennende ut! Ønsker deg lykke til videre der borte! ❤

    Her går det sin vante gang! Berg og dalbane her og… 🙂

  • Hei:) Tusen takk for så fint innlegg om toleransevinduet, Alter Ego:) Og takk for alt du deler på bloggen din.
   Jeg bare så det ble nevnt her, og selv om spørsmålet mitt ikke har noe med det konkrete innlegget å gjøre, så tar jeg sjansen på å spørre. Er selv søkt til modum nå, også har jeg fått med meg at det er tre grupper på traumeavdelingen. Også lurte jeg på hva forskjellen på de forskjellige gruppene er hvis noen vet?:)
   Alt godt til dere!

   • Hei m! Og takk for at du gir lyd fra deg! 🙂 Spørsmålet ditt kan jeg desverre ikke svare på, da jeg aldri har vært på Modum Bad, men jeg har veldig lyst til å få svar på dette selv! Og om ikke «Imstillhere88» kan svare, så skal jeg jammen finne det ut! 🙂 Det eneste jeg finner på hjemmesiden dems er at de tre gruppene har noe ulik behandlingopplegg.. Men noe mer konkret kan jeg ikke si på stående fot!

    LYKKE til med søknaden dit og håper å høre fra deg igjen.. 🙂

   • De har akkurat åpnet en avdeling til på traume, så nå er det 4 traumegrupper.

    Alle jobber ut i fra samme utgangspunk, men er forskjellige hovedtyngder på gruppene.
    Traume 1 er dissosiasjon
    Traume 2 går med på dette med kropp, og det å koble hode og kropp.

    Traume 3 og 4 går mer på relasjoner 🙂

    Håper dette var til hjelp 🙂

    Gode klemmer ❤️

 3. Tusen takk for snille og gode ord, Alter Ego:)
  Kan prøve å finne ut av hva som er forskjellen på de tre behandlingsoppleggene jeg og. Og hvis jeg finner ut så deler jeg gjerne infoen:)
  Alt godt og ønske om en god dag til deg!

 4. I følge psykomotriske fysioen jeg går hos, så befinner jeg meg langt utenfor toleransevinduet. Faktisk er jeg ikke i nærheten av det en gang. Men jeg jobber med små skritt slik at jeg kan ta del i mitt eget toleransevindu.

  • Og selv små skritt, er framskritt! 🙂 Sakte men sikkert, er jeg sikker på at du en dag skal befinne deg inni toleransevinduet ditt ❤

   Flott blogg du har forresten… Den må jeg følge videre!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s