Dr. Larve – starten på et tverrfaglig samarbeid!

I alle mine år jeg har levd har jeg unngått leger. Grunnen til det er i all hovedsak at de legene jeg har møtt ikke har hatt god nok kompetanse til å håndtere mine symptomer på den måten jeg ønsker. Nemlig uten medisiner og med et godt samarbeid. Erfaringer jeg har gjort meg underveis er at leger snakker forbi meg og ikke med meg, at de handler raskt og det eneste jeg har erfart av samarbeid skjer bak min rygg. Så ja, jeg er igrunn svært skeptisk til leger generelt.

I min jobb som sykepleier derimot jobber jeg tett på med leger og jeg har erfart litt av hvert der også, men fra en annen vinkel. Jeg har nemlig fått en viktig rolle. Ikke en så viktig rolle som pasienten burde ha, men viktig i den forstand at vi har en vesentlig rolle. Det er sykepleiers observasjoner som ofte tas til betrakning. For en lege er det kunnskapsbassert informasjon som er viktig. Observasjoner over tid, målinger og sykepleiers faglig vurdering har ofte mye å si når legen skal ta sine beslutninger. I min jobb, er mine meninger viktig. Og jeg tenker at det er akkurat slik det burde føles å være pasient. Å føle at «min mening betyr mye».

I årenes løp har jeg byttet fastlege oftere enn jeg har rukket å møte mange av dem. Aldri har jeg hatt den ene jeg går til når det feiler meg noe og jeg har aldri rukket å få en tillit til noen med høyere autoritet.. helt til nå.

Lenge har jeg tenkt at jeg burde ha en fast lege som jeg kan gå til og stole på. En som kjenner meg og som ikke dømmer meg. For to uker siden tok jeg motet til meg og bestilte time. Med et kjent problem: SØVN! Nå som jeg er i praksis, jobber jeg 150 %, noe som er mye mer enn det jeg kan klare å takle over tid. Så jeg ønsket å diskutere mulighetene for å få en medisin mot søvn ved behov. Fru Grå har ingenting med medikamentell behandling å gjøre, så det var jeg nødt til å ta med en lege.

Første møte med min nye lege gikk akkurat som forventet. Jeg fikk ikke ut et eneste ord med to unntak: «Hei» og «hade»! MEN siden det var forventet, møtte jeg i det minste forberedt! Jeg hadde skrevet en beskjed til han i forkant:

Hei. Hvis du leser dette, vil det si at jeg ikke klarer å snakke. Jeg beklager det, jeg gjør det IKKE med vilje. Grunnen til at jeg kommer er fordi jeg sliter veldig i perioder med søvn. Og lite søvn (over tid) fører til økt symptomer som hørsel- og synshallusinasjoner. Går jeg enda litt lengre uten søvn har det hendt at jeg får anfall som minner om epeleptiske anfall, men jeg har ikke epelepsi. Jeg ville gjerne snakke om muligheten for medikamentell behandling ved behov? (For jeg ønsker ikke å stå på noe fast). Takk på forhånd.

Jeg tenkte at enten ville den nye legen ringe politiet og få meg tvangsinnlagt på stedet, eller så ville han bare skrevet litt på maskinen sin og sendt meg ut igjen med en resept. Aldri hadde jeg trudd at han skulle vise så stor forståelse og vilje etter å hjelpe som det han faktisk gjorde. Jeg ble svært frustrert der jeg satt, mens legen spurte alle de riktige spørsmålene. Jeg hørte Fredriksen i bakhånd som advarte meg mot å ta imot legens råd, men jeg trosset. Fordi jeg visste at jeg måtte ha søvnen min. Så jeg satt der og så i gulvet, forsøkte å høre hva som ble sagt. Jeg nikket og ristet på hode ettersom hva som var riktig. Helt fram til den nye legen konkluderte med at det skulle være verdt å forsøke en medisin som heter Truxal. Det er et antipsykotikum som også brukes ved søvnvansker. Vi ble enige om at jeg skulle prøve de ut en ukes tid forså å sette opp en ny time da for å se på effekten.

Den siste uken har jeg sovet bedre enn det jeg har gjort iløpet av hele livet mitt! Det fortalte jeg til legen. Litt mindre skeptisk var jeg, uten å helt vite hvorfor. Det må ha vært noe med denne legens væremåte, for der satt jeg og svarte på alle spørsmål. Om Barteskogen og de som lever der. Hele tiden fryktet jeg at han bare jattet med og egentlig tenkte sitt om hva han hadde med å gjøre. Men så skjedde det jeg aldri kunne drømt om! Han forteller sin kunnskap om traumer og om hvordan forsvarssystemet fungerer. Han sier til og med at han mener jeg hverken er syk eller gal! Og at disse delene jeg både ser og hører ikke burde gjøres noe med så lenge de ikke er et «problem». Det var som å høre Fru Grå! Og jeg tenkete for meg selv at dette ikke kan være sant! Har jeg virkelig funnet Herreversonen av henne? Isåfall er det utrolig og jeg føler at det kanskje er på tide med et aldri så lite tverrfaglig samarbeid. Videre sa legen at han ville bli bedre kjent med meg, noe som så klart skremte livet av meg! Jeg var tøff nok til å fortelle om redselen min for innleggelse og fortalte videre at Stina i meg ønsker å dø i perioder. Da sier den nye legen noe som fikk, om ikke hele, så halve meg til å overgi seg:

Men det er stor forskjell på og ønske å dø og det å ikke ønske å leve lengre.

I stor beundring nikket jeg meg enig av lettelse! Han hadde virkelig forstått det! Koden var løst og nå er det bare å begynne arbeidet! Vi ble enige om at så lenge jeg ikke kom bevepnet inn på kontoret hans, skulle vi klare å unngå innleggelser. Etter en time med prating ruslet jeg ut og idet jeg går mot bilen kunne jeg plutselig høre Frida gjennta undrende navnet på legen mens hun fniste og sa

Dr. ******? Det rimer jo på Dr. Larve!

9 kommentarer om “Dr. Larve – starten på et tverrfaglig samarbeid!

  1. Så godt å lese om Dr.Larve! Håper virkelig at han vil fortsette å være en god lege for deg! Det er veldig viktig med gode fagfolk som virkelig bryr seg om pasientene sine og ser de som personer og ikke bare syke mennesker som tar opp kontortiden! ~Live

  2. Dette var fin lesning!!
    Veldig kjekt å høre at du traff en dyktig lege som kunne tingene sine. Det fortjener du!
    Klemmer fra meg

    • Det er ekstra viktig å fremme alt det riktige og fine som skjer, tenker jeg. For det finnes mange dyktige fagfolk der ute. De drukner bare i alle de dårlige.. 😊 Vit at jeg tenker på deg, isalilje. Og vit at du er verdifull!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s