Starten på slutten?

Jeg har vært inne i en prosess nå, der jeg har valgt å ikke dele alt for alle. Det har vært for personlig. Men jeg velger å dele denne teksten åpent som en slags oppsummering av en prosess som er i ferd med å endres. Jeg ønsker å dele det med dere som har fulgt meg i alle disse årene. Men jeg vil samtidig advare om at deler av det jeg skriver i denne teksten kan være triggende og det har aldri vært min hensikt. Jeg har i beste evne forsøkt å beskrive det som har hendt på en god og metaforisk måte for at det ikke skal høres så brutalt ut. Dette har vært og det vil fortsatt være en svært personlig reise og jeg takker dere som har støttet meg og heiet på meg. Reisen min er ikke over, men jeg ser nå at det faktisk er et lys i enden av den hersens tunellen og det lyset er visst ikke alltid et møtende tog.

Jeg ser for meg Doctor Strange i the Avengers si med skrekkblandet fryd og med den største alvor til Tony Stark i «The infinity war», etter å ha gitt tids-steinen til Thanos: «We are in the endgame now!». For akkurat sånn føles det litt nå. Etter nesten to svært intensive uker på Gjøkeredet føles det som om min egen krig går imot siste innspurt. Og som før, aner jeg ikke helt hvordan eller nøyaktig hva vi egentlig gjorde for å komme oss dit. Men i et forsøk på å lande og oppsummere gjør jeg det jeg alltid har gjort best. Å skrive. Bearbeide, kverne og få en struktur og oversikt over hva som egentlig hendte. For her sitter jeg og skal skrives ut før helgen med en nysgjerrighet på veien videre herifra. Jeg har aldri før gått på nøyaktig denne veien og tidligere i uka sto jeg bare og stanget i en blindgate som var murt igjen med de sterkeste materialene. Og mens jeg sto der og møtte denne veggen gang på gang, forsto jeg bare mindre og mindre hvordan jeg skulle komme meg videre og forbi. Jeg føler selv at jeg forsøkte å gå rundt, igjennom, over og under. Alle veier var bare sperret av så jeg ble tvunget til å tenke annerledes. Hva ville Link gjort i «The legend of Zelda»? Jo, det måtte være en oppgave eller en gåte jeg måtte løse for at muren skulle kunne kollapse eller gi tillatelse til at jeg kunne passere. Ok. Jeg pustet dypt inn som jeg ofte gjør når jeg leter etter løsninger eller svar. Jeg hadde ikke hatt kontakt med innsiden på veldig lenge og bare det gjør ting noen hakk mer komplisert for meg, siden dissosiasjon ofte handler om samarbeid på indre bane. Jeg følte meg helt og totalt alene og verden utenfor disse veggene var altfor stor, og jeg hørte ikke til der ute. Samtidig som at tilgangen på dem der inne var borte. Så der sto jeg og stanget i veggen. Alene, men med livvaktene til stede. Og med en svær verkebyll på innsiden.

Grunnen til at jeg returnerte til Gjøkene i denne omgangen er et kapittel for seg selv. La oss bare si at det ikke var den egentlig «meg» som kom og hun som kom, var/er en sjelden vare som stepper inn når nøden er stor og verden for meg blir for uhåndterbar. Gjøkene fikk meg tilbake raskere enn hennes og Fredriksens plan, noe som førte til en stor dose med derealisasjon og depersonalisering. «Jeg-et» i meg følte seg truet og jeg vandret rundt her som en sau i noen dager. Stuck og prematur. Og den eneste hensikten med å bli hos Gjøkene i denne omgangen var for å unngå å unngå, som overlegen som overhodet ikke er overlegen sa. «Unngåelse vil mate DIDen din», går igjen i hodet mitt etter at en viking sa det høyt og tydelig en tung høstdag. Det er en konkret ting jeg kan forstå. Selv når alt er uforståelig, rart og ulogisk. Den setningen har vist seg å være redningen flere ganger og jeg sier den ofte til meg selv de gangene jeg bare ønsker å unngå alt i alle slags former. Bevisst og ubevisst.

Verkebyllen i denne omgangen tror jeg het Fredriksen. I alle år har han hatt en eneste oppgave. Å beskytte. Meg. Han har sørget for at jeg ikke har hatt tilgang på minner og han har holdt meg i live. Men så har han også adoptert en annen side. Et mørke. Som kontrollerende EP har han kopiert en del egenskaper til tidligere mennesker som ikke har vært fullt så snille, men truende og kontrollerende/manipulerende. Derfor har det vært fryktelig vanskelig å forstå hans funksjon bak det hjelpende og samtidig det destruktive. Men som overlegen sier med pekefingeren opp i luften: «Det er bedre å være djevel i himmelen, enn en engel i helvete!» Så ble Fredriksen litt logisk han også. Men det er fryktelig vanskelig å se klart når han begynner å henge over deg og true med de verst tenkelig tingene. Jeg satt der sammen med overlegen og en livvakt da han nærmest satte seg på skuldrene mine og tynget hele meg flere titalls kilo ned, trykkende imot det harde gulvet. «DU HOLDER KJEFT FRA NÅ AV!!!» Freste han om og om igjen. «HVEM TROR DU AT DU ER!!» Han overdøver det meste annet som kommer der utenifra. Kvelden kom, og ting ble litt bedre. Det var som om Fredriksen innså at han kunne bruke Gjøkene som et verktøy til å hjelpe. Meg. Jeg ble umiddelbart skeptisk for det ligner ikke han å bli med på laget uten en baktanke. Hvorfor nå? Det var for godt til å være sant at han plutselig nå skulle innse at disse hjelperne faktisk var ekte vare og at de ikke kom til å kaste oss på dør, men det var det han sa. At han skulle hjelpe hvis han kunne sikre en avtale mellom han og dem. En avtale om som igjen skulle sikre min sikkerhet på alvor. For var det ikke slik at vi hadde fått en ny sjanse? Denne situasjonen hadde vi stått i en gang tidligere. Og da hadde konklusjonen blitt ifra Grå at hun ikke lengre kunne hjelpe før hun kastet oss på dør. Og det var som om Fredriksen innså at for at ikke dette skulle skje igjen, måtte også han brette opp armene og bidra med det han kunne best.

Det kjentes fint og harmonisk ut den kvelden og jeg kunne så vidt ane et lite håp. Natten gikk og håpet knuste så klart brått idet en misforståelse ble servert oss til frokost. Det sier mye om hvor sårbart dette systemet er når en så liten bagatell skal rasere verden til en kontrollerende EP som naturligvis forsøkte desperat å dra meg ned med seg. Så tyngden av han nok en gang oppå meg, sammen med mantraer om hvor håpløse de er og hvor dum jeg var som hadde sånn tiltro på dem ble nok en gang et faktum. Ingen kjente nok livvakter var der den morgenen og Fredriksen ble mer og mer intens. Jeg mestret ikke å si noe utover for jeg hadde mer enn nok med å håndtere og høre på han der inne. Det gjør vondt å skrive om, for følelsen av hans kjefting og manipulerende ord kan knapt beskrives. Jeg hørte til slutt ikke dem der ute. Og så fikk jeg servert lunsj. På rommet og med plastbestikk fordi vanlig bestikk ikke er tillat på rommene. Jeg spiste et par biter mens han fortsatte å kontrollere med sine trusler. Plutselig innså jeg at jeg var alene i rommet. Livvakten hadde gått og jeg så bare plastkniven i hånda mi mens jeg visste nøyaktig hva som ville få han til å forsvinne og jeg var desperat nok til å gjøre hva som helst for å få lettet på den tyngden. Jeg nølte ikke i et sekund før jeg reiste meg, gikk inn på badet og hogde til alt jeg kunne. Befriende. Varmt. Godt og jeg stoppet ikke før livvakten kom inn og tok «våpenet» ifra meg. Jeg fikk endelig puste igjen og jeg angrer fortsatt ikke på det jeg gjorde. Dusjen ble malt rød og jeg fikk endelig ro. Reven kom etter hvert og vi gikk sammen bort til somatikken der jeg nå er på fornavn med overlegen på akuttmottaket. Han er den blideste akuttoverlegen jeg vet om. Det var han som fulgte meg over til Gjøkeredet den første gangen og siden har vi møttes ved jevne mellomrom for å sette meg sammen igjen. Denne gangen for siste gang. Kanskje. Det er det jeg sier til meg selv hver gang. «Dette er siste gang».

Fredriksen hadde naturligvis misforstått situasjonen og overlegen som overhodet ikke er overlegen var rask med å oppklare hvordan det egentlig var, men ikke rask nok. Sånn er det bare og det er takket være mitt overaktiverte forsvarsverk at ting gikk til helvete i denne omgangen. Vi hadde mistet han og muligheten for oss å komme videre i sammen med han som kunne sørget for en sikker overgang til noe nytt. Jeg forsøkte å forstå hva som krevdes av meg for å komme meg igjennom den muren jeg sto og stanget imot. Vikingen hentet den svære og svært slitne følelsesplakaten vi hadde jobbet iherdig med i fjor. Jeg måtte smile litt over at han hadde tatt vare på den etter all denne tiden. Det kjentes rart ut da den kom opp på veggen. Vemodig? Vi rettet på noen småting og jeg var svært ukomfortabel. Som jeg alltid er når følelser er involvert. Jeg kikket litt og ble sittende og stirre på et av ordene/følelsene. «Stolthet». Umiddelbart kom jeg på noe som hadde hendt hjemme et par uker før. Noe jeg ikke egentlig hadde tenkt så mye over, men som jeg bare lot gli forbi meg en tidlig vårdag. Jeg hadde rotet litt i klesskapet mitt og funnet Frida sin gamle, rosa ponni t-skjorte. For et år siden og før det, gikk jeg knapt i noe annet. Jeg innså plutselig at både den og de andre barnslige t-skjortene sammen med snekkerbuksa hennes hadde ligget ubrukt i skuffen i et år allerede, uten at jeg hadde tenkt noe mer over det. Jeg husket plutselig den dagen vi satt på brygga der vi kastet skammen uti etter at hun ble eldre. Jeg husket plutselig hva vi hadde sagt til hverandre. «Det er over nå» hadde jeg sagt til henne og hun hadde bekreftet det samme til meg. Jeg husker at vi gråt og at en etterlengtet lettelse var et faktum. Hadde jeg virkelig gått et helt år uten å forstå at Frida har blitt integrert i meg? Har vi virkelig levd sammen i en symbiose siden i fjor uten at jeg en gang har fått det med meg? For jeg tok på hennes gamle og rosa ponni t-skjorte, men det føltes ikke rett. Jeg var ikke lengre det barnet i meg som Frida en gang representerte og da jeg satt og innså dette på sengekanten på Gjøkeredet følte jeg nettopp på en slags stolthet som sto og så tilbake på meg ifra plakaten vår. Så rart! Og hva skulle jeg gjøre for å møte Frigg på samme måte? Hvor skulle jeg gå for å møte han på midten? Var det, det som måtte til for å komme meg igjennom denne blindgaten? Spørsmålene ble mange, og jeg klarte knapt å sortere alle.

Og så en kveld hendte det noe nytt og noe litt rart og uforutsett. I alle fall for meg. Overlegen som overhodet ikke er overlegen hadde oppfordret meg til å skrive som hun alltid gjør. Denne gangen innover om aksept og at jeg vil ta innover meg dems historier, men at jeg ikke er klar helt enda. Jeg skrev og da jeg var midt på arket merket jeg gradvis at noen andre overtok tastaturet. Jeg satt der og hadde en opplevelse av at jeg satt der, men det var ikke jeg som skrev. Det var ikke min historie som ble fortalt av meg. Det var Frigg sin historie som ble fortalt av noen. Ikke av han selv, for den som skrev, skrev til han og ikke til meg. Men den som skrev ville at jeg skulle lese. Og jeg leste. Hvert ord og hver setning som ble formert som en fullverdig skrekkhistorie. Jeg ønsker ikke å gå i detaljer, for slike historier unner jeg ingen. Dessuten er ikke det min hensikt heller. Men følelsene jeg ble fylt med idet historien ble tydelig, var umenneskelig. Jeg brast i gråt umiddelbart og følte sånn med denne lille gutten som har tålt noe ingen bør tåle. Smerter, skam, en enorm frykt helt til det smalt og gutten på ni år som trodde at han døde på stedet, ble istedenfor slått bevisstløs og etterlatt der. Jeg maktet ikke. Frigg selv må ha overtatt, tatt med seg all skammen inn i dusjen og satt på krana. Der satt han forlatt og alene i mørket til Høvdingen fant han som bare forsøkte å vaske bort alt det vonde.

Jeg sto oppreist med de våte klærne og skalv. Det var kaldt, og jeg bar fortsatt på de barbariske følelsene som han har båret på i alle disse årene. Høvdingen hadde funnet fram tørre klær til meg og da jeg vrengte av meg det våte og hørte klasket når de traff flisene var det som om jeg vrengte av meg Frigg som ble liggende der som en våt og vrengt fille på gulvet. Høvdingen forsøkte å legge han i plastpose og ta han med på vaskerommet, men jeg nektet. Jeg så han så klart og tydelig ligge der og han skulle ikke bli tatt med noen plass. Vi ble enige om å la han ligge og jeg la hettegenseren hans over han for at ikke han også skulle fryse. Jeg sto over han og sørget. Høvdingen satte seg rett utenfor baderommet og jeg satte meg ned på gulvet ved siden av Frigg og tok han i hånda som bare jeg kunne se. Jeg nektet å la han være alene. Følelsene han har båret på, tilhørte plutselig meg og jeg hulket, gråt og snakket korte setninger med Høvdingen som støttet oss så godt han kunne. Jeg sa til Frigg som om han kunne høre meg at det er over og at han aldri mer skal oppleve noe vondt. Jeg aner ikke hvor lenge vi satt slik, men jeg gråt konstant. For han og kanskje til og med litt for meg. Til slutt overtalte Høvdingen meg til å legge meg i sengen for å hvile. Han lovte å sitte der og passe på resten av vakten og Høvdingen snakker alltid sant. Så jeg sluknet av utmattelse ganske raskt. Jeg våknet tidlig på morgenen og husket alt som hadde hendt kvelden før. Jeg gikk inn på badet og der lå de våte klærne fortsatt, med hettegenseren bredd over. Jeg kunne ikke se Frigg mer, så jeg bar han varsomt i armene mine inn på vaskerommet og la han til vask. «Kanskje han vil føle seg bedre etterpå», tenkte jeg. Det gjorde ikke jeg.

Jeg må ha sovnet igjen, eller bare forsvunnet innover. For jeg fikk plutselig tilgang til dem der inne igjen. Eller tilgang til en. Stina. Jeg gikk henne i møte og jo nærmere vi kom hverandre innså jeg en ting mer og mer. «Stina!» sa jeg glad, glad for å se henne igjen. «Var det du som skrev om Frigg sine traumer?» Spurte jeg spontant. «Ja, tiden var inne!» Svarte hun. Jeg smilte og takket for selv om det gjorde fryktelig vondt, så vet jeg at det var godt for Frigg å bli hørt. Av meg. «Hvor er du nå? Jeg ser deg aldri» sa jeg. «Nei, jeg holder meg på avstand. Ting endrer seg så fort og jeg vil ikke skape noe trøbbel. Dessuten er jeg her, men du legger sjelden merke til meg». Sa hun. Og så våknet jeg til verden her ute igjen. Litt forvirret og irritert fordi jeg ønsket mest å bare bli der inne en stund. Noe som jeg egentlig også var ment for, men i denne omgangen ble jeg dratt med ut før tiden egentlig var inne. For å stå i det som meg og ikke en annen del av meg. Pokker ta overlegen og co! Jeg fikk ofte slike irritasjoner rettet mot dem som hadde fått meg i livet igjen før jeg egentlig var klar. Men jeg visste samtidig at det var den eneste måten å få til endringer på så de ble like fort tilgitt.

Ny dag, nye muligheter. Ting kunne gå begge veier følte jeg, men det fortsatte liksom bare å gå nedover. Fredriksen var på krigsstien igjen og hang over meg som en hauk og jeg fikk naturligvis ikke noen sjans til å få han vekk med mine vanlige strategier for nå var Høvdingen livvakt. Jeg husker det enorme presset i hode. Kjefting, smelling og totalt kaos. Jeg husker at jeg tryglet om hjelp og strategier for å klare å stå i det, men Høvdingen blir like barnslig som jeg blir når jeg ikke klarer å være rasjonell, så vi endte med å bare pirke og krangle oss imellom. Med Fredriksens trykk som vokste og ble tyngre for hvert minutt. Jeg satte meg inne i dusjen for minst mulig stimuli utenifra. Trykket gav seg ikke og det siste jeg husker at han sa før en sokk ble knytt rundt halsen min var «Hvis du sier mer til dem nå, skal jeg sørge for at du aldri vil snakke igjen!». Det ble mørkt. Høvdingen greip naturligvis raskt inn og fikk sokken bort. Fredriksen var stille, men jeg følte noe nytt. Før hadde jeg følt meg lettet over å ha fått han bort. Men denne gangen var annerledes. Jeg følte meg fortsatt like tynget. Og for å være helt ærlig, tenkte jeg tanker om at jeg ikke ønsket å leve mer. Uten helt å forstå hvorfor. Jeg vandret nok litt målløst og rådvill rundt i rommet og prøvde i beste evne på å gjøre ting rett. Men uansett hva jeg gjorde, ble det galt og høvdingen og jeg fortsatte «kranglingen». Helt til overlegen kom for andre gang på en rask visitt. Jeg tror at jeg bare var skikkelig frustrert og ganske angstfull. Overlegen fikk roet ned det verste tror jeg før hun måtte i et møte som hun allerede var litt forsinket til. Flott, tenkte jeg. Jeg ødelegger for alle. Jeg husker at jeg bare satt der på en stol. Ca. midt i rommet. Høvdingen satt i hjørnet. På vakt. Jeg hadde skrevet Fredriksens siste ord til meg på et ark. Jeg begynte å lese det høyt inne i meg og på nytt skjedde det noe nytt. Jeg fikk nye bilder i hode. Frida sine denne gangen. Setningen gikk om og om igjen som et mantra i hodet mitt. Jeg så for meg han. Ikke Fredriksen, men han som en gang hadde truet med nøyaktig de samme ordene. Til Frida som plutselig var meg. Vi var liksom en og samme og jeg så han sto over meg som et fullverdig menneske. Jeg kjente hendene hans som presset rundt halsen min mens han sa nøyaktig de ordene, den setningen som Fredriksen har truet meg med siden. «Hvis du sier dette til noen, skal jeg sørge for at du aldri vil snakke igjen». Og helt uten at jeg kontrollerte det, sa jeg for aller første gang høyt ut i rommet hva som hadde hendt den gangen. Høyt til Høvdingen og høyt til meg selv. Jeg sa det uten å klare å kontrollere noe som helst. Jeg ble samtidig fylt av et så stort sinne som jeg aldri før har kjent på. Jeg tror jeg gjentok meg et par ganger mens jeg brast sammen helt til sinne tok overtaket, trampet inn på badet og slo for harde livet så hardt jeg bare kunne mot veggen. Og jeg skreik og gråt og hylte i en bunnløs fortvilelse over hva jeg nettopp hadde innsett var sant. Høvdingen kom igjen kjapt til, men han sa ingenting. Han ble ikke sinna eller irritert. Han stelte seg bare imellom meg og veggen, tok armene sine og holdt rundt meg. Fast, men ikke hardt. Og med en så stor omsorg at det kunne dekke en hel oppvekst til sammen. Skrikene gikk over til hulkegråt og små forsøk på å dytte han vekk. Men han holdt på sitt og han holdt meg oppe akkurat i det øyeblikket jeg var i ferd med å falle og kapitulere. «Hvem er det som gjøre sånne ting??» hikstet jeg mens jeg tenkte at nå blir store og fine høvdingen dekket med både snørr og tårer. Og slik sto vi inne i dusjen sammen helt til jeg var roet ned så mange hakk at jeg klarte å bryte opp. Det minnet meg litt om et bilde jeg en gang så. En tegning av to som holdt rundt hverandre med teksten skrevet under: «One day, someone is going to hold you so tight that all your broken pieces are going to fit back together.» Og sånn føltes det igrunn litt også. Akkurat som om i det øyeblikket høvdingen holdt så godt fast, var det som om jeg kunne kjenne biter av meg klikke på plass og jeg utgjorde på få sekunder en større helhet enn før.

Overlegen kom innom en tredje gang den dagen og jeg kan ikke helt huske hva jeg sa, men jeg husker at Høvdingen fortalte om episoden og at de mistenkte at tommelen min var knekt etter de harde slaga mot veggen. Jeg tror at jeg bare satt der. Jeg kan ikke huske å ha vært delaktig, men jeg hadde fått en slags tyngde ristet av meg føltes det som og ja, det var som om et par biter falt på plass for aller første gang og jeg satt litt sånn sårbar og målløs igjen.

Kvelden kom, og Vikingen overtok stafettpinnen som i dette tilfellet var meg. Vanligvis er det han som får all støyten fordi alle i meg har vært så trygg på han. Men den dagen hadde alt falt på høvdingen og jeg følte meg helt ferdig. Planen var at jeg skulle ut dagen etter, så vi ble enige om å bare ta det med ro og heller gjøre noe koselig sammen. Jeg har tre fantastiske livvakter på laget mitt og en overlege som virkelig overgår alle overleger, pluss en heiagjeng bak dem igjen. Men Vikingen vil alltid være han som dro meg opp av søla den sene oktoberdagen i 2019. Vikingen vil alltid være den som overbeviste meg om at det finnes en løsning og en vei for en som meg. Han vil alltid være den ene som fikk meg til å se at det er mulig å snu det umulige. Og akkurat den kvelden, kanskje uten å helt forstå det til og med, var vi der. Sammen. Han og jeg som på en halv dag hadde blitt en litt mer integrert versjon av meg selv. «Vi må ut», sa jeg. «Ut å spise eller noe». «Ja, det må vi», svarte den over to meter høye Vikingen. Det har vi faktisk ikke gjort siden den store katastrofale «avslutningen» etter min første innleggelse. Da Frigg for første gang hadde brutt sammen i gråt og tryglet han om å bli. Herregud, så mye som har hendt siden den gang. Vi dro på Burger King og spiste hamburger som om vi var to gamle venner. Helt problemfritt og helt vanlig og uten filter. Det var koselig. Jeg tror at jeg fortalte hvor takknemlig jeg var for at vi kunne bare gjøre en så vanlig ting sammen og for alt han hadde gjort for meg. Jeg håper i alle fall det.

Jeg sitter litt målløs igjen. Jeg har brukt mange år på å finne ut av hvem jeg er og da jeg endelig fant meg selv, i biter, brukte jeg mange år på å forstå og bli trygg nok. Noe jeg egentlig aldri ble og etter seks år med ukentlig møter med Fru. Grå, traumespesialisten, var det ikke mer hun kunne gjøre for oss. Så vi gikk rundt i sirkler, oppi en stor og mørk søle i to nye år før en Viking fisket meg opp derifra. Den gang ifra en hær med politi, leger og annet personell som enten satt oppå meg, hadde bundet meg fast i en seng eller som sto over meg, klare til å dope meg ned eller temme meg på annet vis. Vikingen var den ene som holdt roen og som så hvem jeg virkelig var bak alt kaoset. Han overbeviste meg om at overlegen der var grei og at han var gæren nok til å faktisk se logikken bak alt det bisarre jeg kom med i starten. Det er 1,5 år siden. Og her sitter jeg og prøver å forstå hva som egentlig har hendt. På bare et år har de klart å hjelpe meg mer enn en traumespesialist klarte på seks. Jeg forstår jo at det handler om rammer. Og om å våge å være, våge å stole på, våge å stå i stormen og se at hjelperne gang på gang står der uten å forsvinne. Jeg sitter her og føler at jeg har fått en del av livet mitt tilbake. Samtidig som jeg føler at jeg gikk glipp av det hele fordi det gikk så fort! Er vi virkelig i sluttspillet nå? Og hvorfor ble alt så stille? Hvor ble alle av? Frigg, Frida, Stina, Fredriksen og resten av gjengen der inne. Er de borte? Jeg merker en frykt for ikke å se dem igjen. De kan ikke bare bli forte sånn over natta vel? Muren som hadde stått foran meg, hadde sprengt i biter og jeg står rett på innsiden og kikker utover veien videre. Det er nytt og jeg er usikker på hvor god sikt jeg har i vente. Jeg er i sluttspillet nå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s